Dynia i grzyby, przepisy kulinarne

Jesień to czas grzybów i dyni – to właśnie teraz jest najlepszy okres na potrawy z tych warzyw. Polska jesień pachnie grzybami i dyniami, a pomysłów na ich zastosowanie w kuchni jest bardzo wiele.

Potrway z grzybami – jak je przygotować?

Istnieje wiele sposobów na zastosowanie grzybów w domowej kuchni. Jednym z nich jest suszenie, które pozwala na późniejsze wykorzystanie grzybów do zup, pierogów, zapiekanek i sosów.

  1. Najprostszy i najszybszy sposób na wysuszenie grzybów to użycie do tego celu specjalnej suszarki do żywności. Grzyby można także suszyć w nagrzanym wcześniej piekarniku oraz nawlekając je na sznurki i wywieszając na słońce. Tak zakonserwowane grzyby mogą służyć całą zimę do przygotowywania smacznych dań.
  1. Innym sposobem wykorzystywania grzybów w kuchni jest ich marynowanie. Do słoików najlepiej nadają się borowiki, kozaki, opieńki, kurki bądź rydze. Trwałość zamarynowanych grzybów zależy od stężenia octu w zalewie – im jest mocniejsza, tym marynata trwalsza, ale jednocześnie bardziej ostra w smaku. Grzyby marynowane można wykorzystać do sałatek i sosów. Są też znakomitym dodatkiem do mięs i doskonale smakują jako samodzielna przekąska.
  1. Grzyby doskonale komponują się z makaronem, ryżem i ziemniakami. Dlatego można je dodawać do różnego rodzaju zapiekanek. W połączeniu z mięsem, warzywami i ziołami przynoszą pełnowartościowe i sycące dania, doskonałe na jesienne wieczory.

Pomysły na potrawy z dyni

Warzywem równie uniwersalnym, z którego można przygotować wiele dań jest dynia. Potrawy z dyni są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe, gdyż warzywo to jest wielką skarbnicą witamin i składników mineralnych.

  1. Jedną z ciekawszych propozycji na wykorzystanie dyni w kuchni jest puree, które należy wykonać z miąższu. Jego przygotowanie jest niezwykle proste – dynię należy pokroić w kostkę, gotować do czasu aż zmięknie, a następnie przetrzeć przez sito i zmiksować do uzyskania gładkości. Puree z dyni można wykorzystać jako farsz do naleśników i pierogów, dodatek do makaronów, a także jako dodatek do ciast.
  1. Ciekawą propozycją dla łasuchów jest dżem z dyni i pomarańczy. Jako składniki należy przygotować dynię, pomarańcze, cukier, cynamon i imbir. Dynię należy ugotować i dodać do niej cukier. Następnie trzeba przygotować syrop z pomarańczy (łącznie ze skórką), dodać przyprawy i połączyć z dynią. Przelać do słoiczków i zapasteryzować. Dżem wychodzi dosyć słodki i doskonale się nadaje do chleba, gofrów i ciasteczek.

Bardzo zdrową propozycją jest zasuszenie pestek z dyni, które zawierają mnóstwo wartościowych składników. Pestki należy oddzielić od miąższu, opłukać i wysuszyć na papierowym ręczniku. Następnie należy ułożyć je na blaszce i włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika. Należy je suszyć około godziny i pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. W ten sposób zyskuje się zdrową przekąskę oraz dodatek do wielu dań.